Första potatisen i jorden!

Så! Nu har startskottet gått för odlingsåret. För vår del brukar det alltid vara potatisen som kommer först i jorden i början av April. Sorterna som vi odlar i år är Amandine och Juliette. Amandine är en favorit hos oss och något vi odlar varje år ihop med en nyhet och denna gången blev det Juliette.

Vi förodlar vår potatis på en bricka med jord som vi håller lätt fuktig ca 4 veckor innan vi planterar ut. Anledningen är att potatisen ska få en chans att börja grodda rejält och bilda blad samt att den allt som oftast utvecklar rötter. Vi har märkt av erfarenhet att de åren vi inte gör på detta viset så kommer potatisen både senare och skörden blir mindre så det är väl värt att lägga sin tid på!

Sedan sker planteringen på ett ganska enkelt sätt. 8 potatisar i en pallkrage ca 10 cm ned. Skulle blasten vara för hög så den sticker upp ovan jord så kapar vi ned den så den hamnar några cm under jord. Då vädret säger att det kommer bli ett par kalla nätter till så täckte vi kragarna med överblivet nerklipp och en fiberduk!