Odlingsprojekt för 2021

Dåså! Då närmar sig odlingsstarten för säsongen 2021. I februari månad är då vi brukar börja vår förodling av diverse grönsaker (inlägg kommer om det). Men det kan vara kul att dela med sig av vad vi tänker att vi ska göra detta året på kolonin.

Tanken i år är att försöka mäta/väga/uppskatta hur mycket grönsaker och frukt vi kan få ut av vår kolonilott och se vad det skulle kunna omvandlas i antal kr om vi hade köpt motsvarande vara i mataffären. Lite förhållningsregler får vi komma överens om innan vi börjar.

  • Om vi skördar en grönsak, säg 1kg potatis så jämförs det med närmaste liknande ekologisk variant i mataffären och räknat i kg/pris.
  • Vi kommer inte överarbeta odlingen utan förhålla oss till att lägga måttligt med tid och arbete precis som vi brukar göra ett vanligt odlingsår. Alltså inga extra serieodlingar eller extra arbete bara för att få ut mesta grönsaker per kvadrat.
  • I största möjliga mån försöka väga skörden och annars uppskatta den så gott det går.

Förhoppningsvis kan detta ändå ge en uppskattning kring hur mycket grönsaker vi kan få ut på ett år även om det såklart inte kommer vara någon vetenskaplig millimeter rättvisa här!

Förutsättningarna för odling på kolonin är:

  • ca 40 m2 med odlingslådor där mestadelen av sådderna kommer ske
  • 7,3m2 växthus där en stor del av våra tomater, chili och paprika håller hus
  • Vi har björnbär/hallon/blåbärs-buskar
  • Ett plommonträd och ett äppleträd som ger frukt
  • Ett persikoträd med tveksam möjlighet för skörd…
  • Diverse krukor och lådor för kryddor.
  • 10-tal sparrisplantor som sattes förra året så kanske ger något iår

Vi tänker att vi nöjer oss där så länge så ses vi i ett annat inlägg! Tills dess ha det gott!

Såhär såg det ut sommaren 2020 i ett försök att skörda lite grönsaker 🙂