Vårstädning och växelbruk

Påsken bjöd på lite blandat väder men vi fick två riktigt soliga och härliga dagar så nu kunde stora vårstädningen äntligen starta. Det klipptes äppelträd, rensades rabatter, täckbark hälldes utvi gångarna och gamla, vissna växtdelar klipptes ner och lades i pallkragarna som sedan täcktes med jord precis på samma sätt som vi gjorde vid höststädningen som ni kan läsa om här.

Växelbruk

Vi odlar enligt växelbruk vilket betyder att alla grödor byter plats varje år efter ett visst system som är uppdelat utifrån hur mycket näring respektive gröda kräver. Det ser ut på följande sätt:

  1. Näringskrävande växter: kål, squash, pumpa och gurka.
  2. Måttligt krävande växter: rotfrukter och lök.
  3. Växter med små krav: potatis.
  4. Växter som berikar jorden: baljväxter (bönor och ärter) och gröngödslingsväxter (bovete, ringblommor, honungsfacelia mfl.) fixerar kväve i jorden.

Detta görs för att minimera risken för att jorden blir utarmad och att sjukdomar sprids. Växterna förblir friska och skadedjur hålls borta. Det vanligaste är att odla enligt en fyraårig växtföljd med undantag för kål och ärter som inte får återkomma i samma jord oftare än vart åttonde år. Så antingen får man göra uppehåll med dessa grödor eller hitta en alternativ växtplats för dem vartannat år. Kålen riskerar annars att drabbas av klumprotsjuka och ärter kan få vissnesjuka.

Odla de olika grupperna enligt bilden nedan för bästa resultat. Tärande växter följer efter närande. Kål som kräver mycket näring odlas alltså nästföljande år på platsen där baljväxter stått och berikat jorden. Gödsla alltid mest i grupp 1 och minst i grupp 4. Vi har förberett med bokashi i de pallkragar där vi ska odla kål. Läs mer om bokashi här.

Vi odlar i 24 pallkragar där varje växelbruk består av 6 kragar. Sallat och andra snabbväxande grödor går att odla lite var som helst i växelbruket. Vi kommer sätta sallat och rädisor i de pallkragar där vi ska ha bönor eftersom de hinner bli klara innan det är dags för bönorna att planteras ut. Tomater ingår inte heller i något växelbruk utan planteras på annan plats. Behöver dock ändå byta plats/jord varje år för att inte drabbas av sjukdomar.