Tomater

Det finns hur många tomatsorter som helst men utifrån dina förutsättningar att odla så gäller det att välja rätt sort i tomatdjungeln. Vi kommer att ha våra tomater i växthus, på friland, längs en södervägg i kruka, på balkongen och i fönstret. Vi sår i februari/mars för förkultivering inne och vi bor i zon 1. Vi sår i såjord under växtbelysning och omplanterar sedan i planteringsjord. Både vid omplantering och slutplantering ska du med fördel placera halva plantan under jord. Det bildas då nya rötter på stammen som ger plantan en stor rotvolym. Dra gärna med handen fram och tillbaka över plantorna under förkultiveringen som för att simulera en vind. Detta gör att de blir starkare och mer motståndskraftiga.

Det är väldigt viktigt att vattna med jämna mellanrum så att jorden håller sig fuktig och varken blir för torr eller blöt. Ge inte näring förrän blomningen har pågått ett tag. Vi vattnar med lakvatten från vår bokashi, superbra näring för tomater. För att pollinera dina plantor räcker det att du skakar lite på dem men du kan också använda pensel om du vill vara helt säker på att alla blommor pollineras.

Alla plantor som ska vara i växthus eller utomhus måste avhärdas. Det betyder att de behöver vänja sig vid att vara ute. Börja med att ta ut plantorna en kort stund varje dag och öka sedan tiden successivt. Första dagarna kan du till och med låta dem stå i skugga innan de exponeras för solen. Det kan vara bra att börja avhärda ca 10-14 dagar innan det är dags för utplantering.

Plantera ut när frostrisken är över, en del sorter vill dessutom att dygnstemperaturen ska vara konstant över 8 grader innan utplantering. Kolla vad som gäller för just dina sorter. Högväxande sorter behöver ’tjuvas’, vilket innebär att du plockar bort alla nya skott som kommer i bladvecken. Gör detta minst en gång i veckan. Busktomater behöver ej tjuvas, det är endast de högväxande sorterna. Dessa behöver också bindas upp eller stödjas på något vis, busktomaterna klarar sig bra med en liten blompinne som stöd. Om du odlar i växthus så tänk på att ventilationen är viktig så att det inte blir för varmt för plantorna.

Dessa sorter odlar vi i år:

Moneymaker, högväxande sort för friland eller kruka. Ger riklig skörd av medelstora tomater. Förkultiveras, avhärdas och planteras ut när dygnstemperaturen är konstant över 8 grader.

Brandywine, underbart god bifftomat som vi odlade ute mot södervägg förra året. Högväxande sort som ger stora tunnskaliga frukter. Vi fick några som vägde ca 400-500 gram men de kan väga upp emot 1 kg (!!). Tyvärr tog vinden och bröt av några grenar med 4-5 stora tomater på varje men de fick mogna inomhus istället. I år tänker vi testa att odla denna sort både i kruka längs södervägg och i växthus. Förkultiveras, avhärdas och planteras ut när frostrisken är över.

Whippersnapper, körsbärstomat som endast blir ca 20 cm hög. Optimal för fönsterbrädan i soligt läge. Snabbväxande sort som ger tidig skörd. Inte lika söt som övriga körsbärtomater.

Hundreds & thousands, ampeltomat som ska ge enormt riklig skörd. På tre plantor ska du kunna skörda 2000 saftiga och söta tomater som är lite mindre än vanliga körsbärstomater. Vi kommer testa att ha den ute på balkong och i växthus. Passar bäst som ampel men kan även odlas i högre kruka där rankorna tillåts hänga ner. Förkultiveras, avhärdas och planteras ut när frostrisken är över.

Micro cherry, körsbärstomat som ger riklig skörd och som passar utmärkt att odla som ampel, i stora krukor eller balkonglåda. Förkultivera, avhärda och plantera ut när dygnstemperaturen är konstant över 8 grader. Vi kommer odla den på balkongen och i växthuset.

Gelbe Dattelwein, högväxande körsbärstomat som behöver bindas upp och tjuvas. Ger rikligt med små päronformade gula tomater. Varje planta sägs kunna ge ca 1000 tomater.  Trivs bäst i växthus men går även att odla i kruka på varm plats. Vi tänker nog testa båda.

Sun baby, högväxande körsbärstomat som behöver bindas upp och tjuvas. Ger också riklig mängd av klotrunda, små, gula och tunnskaliga tomater. Funkar både i växthus och på friland.

Gardeners delight, högväxande, röd och lite större körsbärstomat som sägs vara en av ’världens godaste’. Behöver bindas upp och tjuvas. Funkar både i växthus och på friland i skyddat läge.

Golden queen, högväxande, medelstor tomat som behöver bindas upp och tjuvas. Sägs vara just drottningen bland de gula tomaterna. Passar både i växthus och på friland. Förkultivera, avhärda och plantera ut när dygnstemperaturen är konstant 8 grader.

Chilega, högväxande körsbärstomat som ger röda och väldigt söta små frukter. Trivs bra i vårt klimat, tidig skörd och fortsätter ge frukt ända in på hösten. Går att ha både i växthus eller på friland. Bör tjuvas och stödjas.

Sweet’n Neat Lemon Sherbet, låg körsbärstomat (F1)  som passar utmärkt för balkongen eller fönstret. Tidig sort med rik skörd av gula, saftiga små tomater. Sätts ut när frostrisken är över om du ska ha den på balkong eller friland. Vi kommer odla våra i krukor inomhus för fönstret.

Sweet’n Neat Cherry Kisses, samma som ovanstående fast röd.

Följande är sorter där vi tagit egna frön från tomater som vi köpt och vi vet därför inte om det är busktomater eller högväxande så det blir lite av ett experiment.

Papletto, som en liten bifftomat med mycket kött. Röd/brun i färgen.

Yelonga, stor, gul plommontomat med god fruktsmak.

Tiger, normalstor, randig i rött, gult och grönt.

Royal red, smakrik, större körsbärstomat.

Lite roligt att veta om tomaten är att det är antioxidanten lykopen som ger den dess röda färg. Lykopen är mycket nyttigt och sägs skydda mot en rad olika sjukdommar. När tomaten är upphettad kan kroppen ta upp lykopenet ännu bättre vilket gör tomatsåsen till en lyckobringare.

Till en början är alla tomater gröna tack vare sitt klorofyll. De röda tomaterna bryter ner klorofyllet och bildar istället lykopen. Om en tomat innehåller både lykopen och klorofyll blir den svart eller brunaktig. Gula och orange tomater bildar betakaroten istället för lykopen, samma ämne som ger morötter dess färg. Vissa sorter bildar inget av det utan behåller klorofyllet och därmed sin gröna färg även när de mognat.