Surdegsbröd

Det verkar finnas hur många olika sätt som helst att baka surdegsbröd på. Det är bara att testa sig fram och hitta det sätt som passar en bäst. Vårt första surdegsbröd blev oväntat lyckat. Här kommer receptet på hur vi gjorde:

1 kg ekologiskt vetemjöl

6 1/2 dl rumstempererat vatten

30 g oraffinerat havssalt

Surdeg ca 1 dl (mata degen med 1 dl vetemjöl och 1 dl vatten 6-8 timmar innan du ska baka och låt den stå framme i rumstemperatur med locket på glänt)

Börja med att hälla vatten och salt i en bunke. Ta i hälften av mjölet och blanda ut med vattnet. Tillsätt sedan surdegen och rör ner. Häll på resten av mjölet och blanda ihop ordentligt. Lägg på en handduk över bunken och låt jäsa en timme i rumstemperatur. 

Du har nu en elastisk deg som du häller ut på bordet. Den ska inte knådas utan endast lyftas upp och vikas ett par gånger. Lägg en handduk i en jäskorg, häll mjöl över handduken och degen och lägg den upp och ner i korgen. Vik över handduken och  stoppa ner hela korgen i en plastlåda med lock och ställ i kylen för att jäsa. Vi jäste vår deg i 24 timmar. Det är inte så noga, den behöver minst 12 men kan jäsa upp mot 40 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut degen på en plåt genom att bara vända upp och ner på korgen. Snitta med en kniv så att brödet kan expandera i ugnen. Baka i 50-60 min. Vårt var inne i 55 min, håll koll mot slutet och ta ut det när det fått fint färg och ser knaprigt ut. Vänta minst 30 min innan du skär upp brödet.

Enkelt och supergott!