Surdeg och blå broccoli

Vi är nu nyblivna ägare av en surdeg. Den behöver matas och vattnas precis som våra sådder. För att starta en egen surdeg gör du enkelt såhär:

Dag 1 

Värm 1 dl vatten till 37 grader, blanda med 1/2 dl vetemjöl och 1/2 dl rågmjöl i en ren burk som rymmer 5 dl. Rör om med en gaffel, det ska kännas som en tjock pannkakssmet. Förvara i rumstemperatur med locket lite på glänt.

Dag 2

Förhoppningsvis finns det några luftbubblor i smeten. Mata med 1 dl kallt vatten och 1/2 dl vardera av vete- och rågmjöl. Rör om med en gaffel.

Dag 3

Upprepa samma procedur från dag 2 och nu borde du ana en mild och aromatisk doft.

Dag 4

Nu är surdegen redo att bakas med. Testa att skaka på burken och se om den rör på sig av sig själv, då ser du om den lever. Den är som bäst att baka med ca 3 timmar efter matning, då är det en liten upphöjning i degen. 

Mellan matningarna stänger du locket och förvarar surdegen i kylen. Precis efter matning kan du ha den framme i rumstemperatur med locket öppet 6-8 timmar.

Återkommer med recept när vi har testbakat.

Förutom surdegen frodas våra sådder i hyllan. Blå broccoli har tittat upp, rotselleri, purjolök och ännu fler tomater. Snart dags att omplantera dessa också.