Bokashi

Allt hushållsavfall som vi får hemma komposterar vi enligt en metod som heter bokashi. Alla matrester tas tillvara och blir till näringsrik jord. Det är superenkelt. Det enda du behöver göra är att lägga ditt matavfall i en lufttät hink med lock och hälla på ett bokashiströ som innehåller goda mikrobakterier som konserverar matresterna (finns att köpa på www.bokashi.se). Det finns särskilda bokashihinkar att köpa som har en tappkran för det så kallade lakvattnet som är väldigt näringsrikt och kan användas för att göda dina krukväxter hemma och även övriga odlingar. Vätskan ska spädas 100 gånger så det räcker till många vattningsomgångar. Om du inte har en hink med tapp kan du behöva varva dina matrester med tidningspapper för att suga upp lite vätska så att det inte blir för blött i hinken. 

Hinken varvas med strö och matrester och när den är full får den stå i två veckor och jäsa. Därför är det bra att ha två hinkar så att du kan börja fylla på nästa under tiden som den ändra jäser. I en stor familj kan ni behöva ha flera hinkar igång samtidigt. När två veckor har gått är det dags för matavfallet att komma ut i jorden. Eftersom vi nu odlar i pallkragar är det enkelt att hälla ner hinkens innehåll i en av kragarna och sedan täcka med jord ovanpå. Under odlingssäsongen när jorden är uppvärmd tar det endast två-tre veckor tills ditt matavfall blivit fin och näringsrik jord att odla i. Nu på vintern går det såklart inte lika snabbt men du kan ändå gräva ner dina hinkar så att de är på plats när det blir tillräckligt varmt och processen kan starta. Under vissa perioder när det är tjäle i marken går det ju såklart inte att gräva ner men då kan du hälla innehållet i en svart sopsäck som du låter stå ute och vänta och när det sen blir tillräckligt varmt gräver du ner den.  Har du en hushållskompost ute med lock kan du hälla den där. Om du matar en hushållskompost regelbundet med bokashi under vintern håller den igång maskarna och så har du färdig jord till våren. Vi tömde vår senaste bokashi en kall dag i januari, det hade varit frost men gick ändå att gräva ner i kragarna och sen täcka med jord. När du är klar så täck med kompostgaller så att det inte kommer djur och gräver efter matresterna. 

Detta är en fantastisk metod att börja använda om du vill bidra till en bättre miljö och dessutom är det bra för plånboken då du både kan få flytande näring till dina odlingar, tillverka din egen näringsrika jord och dessutom slipper du slänga en enda matrest någonsin mer. All mat som kommer från jorden bör återföras till jorden. Efter varje gröda vi skördar försvinner också näring från jorden. Med bokashi får vi möjligheten att ge näringen tillbaka till jorden där den hör hemma.