Köksträdgården

Vårt odlingsäventyr började 2016 med en odlingslott på 290 kvm. Vårt mål var att bygga upp en köksträdgård med diverse grönsaker och se hur mycket vi faktiskt kunde få ut under en säsong. Förutom några meter bärbuskar (hallon och björnbär) blev den totala grönsaksodlingen 24 kvm. En del i pallkragar och en del på friland.

Det nya landet

När vi kom till den nya kolonin bestämde vi oss för att gräva upp ett land på framsidan för att bygga upp vår nya köksträdgård där. För att göra det enkelt och eftersom vi hade pallkragar från gamla odlingslotten och några nya redan fanns på kolonin så valde vi att göra 8 stycken rader med 3 pallkragar i varje. Alltså 24 pallkragar vilket blev lika mycket som grönsaksodlingen vi hade på odlingslotten. Vi valde att bara vända upp och ner på översta lagret av gräsmattan. Vi möttes av fantastiskt fin matjord som kryllade av mask. 

Pallkragar i rader

Runt och mellan pallkragarna lade vi markduk för att stoppa ogräset. På gångarna mellan kragarna hällde vi sedan ut barkflis att gå på. I botten på kragarna lade vi kartong och tidningspapper för att förhindra att ogräset kommer upp den vägen. Vi odlar i växtföljd, så kallat växelbruk där alla grödor är uppdelade i olika grupper utifrån hur näringskrävande de är. Vi har byggt upp en fyraårig växtföljd där varje grupp får två rader var och sedan roterar vi varje år så att de endast kommer tillbaka till samma jord vart fjärde år. Det är för att undvika att jorden utarmas på näring och att sjukdomar sprids i jorden. Kommer skriva mer om växelbruk i kommande inlägg.

Ett svar till “Köksträdgården”

  1. Så sjuukt jäkla imponerad!! Wow vad ni har lyckats! Och så snabbt 🙂 ni borde fundera på att hyra ut era kunskaper till nyblivna husägare 😉

Kommentarerna är stängda.